Leon Jakimič mistr světla LASVIT rozhovor

Pracujeme na projektu Glass Muzeum – bývalá Živnobanka na Příkopě 20, který má pro nás galaktický rozměr. Společně s Radovanem Vítkem z CPI chceme realizovat největší a nejunikátnější muzeum skla na světě plného pohyblivých instalací, plastik a designových skvostů dekorativního a uměleckého skla. Toto muzeum bude místo, za kterým se bude sjíždět celý svět. GEL – Glass Experience by Lasvit (skleněné zážitky s Lasvitem) bude hlavní atrakcí tohoto projektu.

Nyní pracujeme např. v Moskvě pro hotel Sheraton na neprůstřelné skleněné zdi velké 500 m2. Bude to světle modrý Liquid Kristal, vysoký 3m a bude oddělovat restauraci od ulice.  Je to kousek od českého domu v ulici Tverskaya-Yamskay.


V létě proběhne Venice Architecture Bienalle v Benátkách. Každá účastnická země má svého kurátora, který navrhuje pavilón. Kurátor Benátského pavilónu,legendární architekt Daniel Libeskind nás oslovil, abychom ho s ním udělali. Pokořili jsme tím již po druhé v historii nejstarší sklárny v Evropě v Muránu. Poprvé, když jsme je převálcovali v 18. století produkcí českých skláren a oni museli uzavřít většinu domácí produkce a teď po druhé. Starosta Benátek to nakonec vzal překvapivě sportovně, dokonce říkal že to vítá, že to dodává sklářství mezinárodní rozměr. Maxim je teď  ve sklárně a něco připravuje, protože sem Daniel Libeskind jede.

celý článek najdete zde »